Menu

ORIGINALNOST

Znate onaj osjećaj kada želite nešto da napišete, osmislite, naslikate, nacrtate, a ne ide? Nadahnuće ne dolazi. Sve je već viđeno a nama je potrebna originalnost! Evo jednog zaključka i kratkog pojašnjenja.

Naše razmišljanje se dijeli na razmišljanje putem mašte i razmišljanje putem intelekta. Tako je tvrdio racionalista Baruh de Spinoza. Mašta je predstava koja nastaje kao posljedica čulnog opažanja. Dakle, ono o čemu u životu maštamo uslovljeno je onim što nam je dato, onim čime smo okruženi, onim što vidimo na filmu, internetu, onim što pročitamo u nekoj knjizi ili magazinu.

Inteletkt je sopstveni koncept u kojem se nalazi naš lični unikatni talenat i ukus. To je koncept iz kojeg potiču genijalne ideje, bezvremenske priče, originalna muzika… Eto zbog čega bestseleri "iskaču" toliko rijetko. Oni su uvijek proizvod ličnog koncepta a nikada dio "mašte koja je dostupna svima". Zbog toga u njima postoji originalnost. I nije se tu nikome "posrećilo" te je postao super profi, popularan, čitan, slušan…

U ono što je zaista vrijedno i ima potencijal da osvoji čitav svijet, nije uložena samo mašta. Uložen je lični intelekt koncept, unikatni talenat i sposobnost izbavljenja od ograničenja kojima smo okruženi.